МАНИФЕСТАЦИЈА МУЗЕЈИ ЗА ДЕСЕТ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Национална манифестација ,,Музеји Србије за 10″ која обухвата Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, одржаће се четврту годину заредом од 14. до 20. маја 2018. године у музејима и сродним институцијама широм Србије. Циљ акције је јачање институција заштите културног наслеђа, посебно музеја, и успостављање квалитетније комуникације са публиком која у припремљеним програмима може бесплатно да ужива.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Историјски музеј Србије је за предстојећу манифестацију „Музеји за 10”, која ове године има за тему „Хиперповезани музеји: Нови приступи, нова публика”, припремио низ занимљивих тематских изложби и пратећих програма у свом изложбеном простору на Тргу Николе Пашића. Током трајања Манифестације улаз је слободан, а Музеј ће бити отворен за посетиоце од 12 до 20 часова, осим за Европску ноћ музеја 19. маја када ће радити од 12 до 22 часа.

 

Поред слободног улаза на актуелне изложбе „Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију”, „Смрт Карађорђа Петровића” и „Србија 19 година од 1999. – И док су бомбе падале” посетиоци ће бити у прилици да бесплатно посете и следеће садржаје:

Среда 16. мај од 17 часова – Стручно вођење музејског саветника Небојше Дамњановића кроз изложбу „Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију”

Петак 18. мај од 19 часова – Поводом Међународног дана музеја биће одржан концерт гудачког квартета „Dolce”. На концерту ће чланови квартета појединачно изводити соло композиције за виолину, виолу и виолончело, а на програму су композиције Милетића, Баха и Хиндемита.

Субота 19. мај од 13 часова – Стручно вођење музејског саветника и коаутора изложбе Небојше Дамњановића кроз изложбу „Смрт Карађорђа Петровића”. По завршетку стручног вођења посетиоци ће бити у прилици да присуствују петнаестоминутном монологу вожда Карађорђа у извођењу Лепомира Ивковића глумца Народног позоришта, а по тексту Милана Ђ. Милићевића и Милисава Миленковића.

Субота 19. мај од 17 до 19 часова – Поводом Европске ноћи музеја посетиоци ће моћи да уживају у музицирању ученика МШ „Др Војислав Вучковић” док разгледају изложбу посвећену Карађорђу Петровићу. На програму су композиције Баха, Моцарта, Хајдна, Ромберга и других.

Недеља 20. мај од 19 часова – У галерији Историјског музеја Србије у сарадњи са Културно – образовним центром „Радионица под отвореним небом” биће одржана дуодрама „Брат и сестра” ауторке Злате Типолд. Ова једночинка у трајању од 30 минута је посвећена Надежди Петровић, нашојпознатој сликарки, у три рата болничарки-добровољцу и њеном брату Растку Петровићу, познатом песнику, путописцу и дипломати. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са делом живота Надежде и Растка Петровића, оживљених снагом драмског приказа у извођењу глумаца Драгане Обрадовић и Андреја Пиповића. Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити на телефон 060/ 33 98 018.

Информације о планираним садржајима осталих музеја учесника манифестације „Музеји за 10” могу се погледати на сајту Манифестације www.muzejisrbije.rs