МАНИФЕСТАЦИЈА “МУЗЕЈИ ЗА 10” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије вас позива да од 13. до 19. маја посетите манифестацију „Музеји за 10”, током које ће бити организовани бројни бесплатни садржаји у 76 музеја и сродних институција културе у 46 градова Србије. Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и обухвата обележавање Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја.

Овогодишња тема, а уједно и тема Међународног дана музеја, "Музеји као средишта културе: будућност традиције" фокусираће се на нову улогу музеја као активних учесника у својим заједницама. Некада статичне институције, музеји данас редефинишу своју улогу како би постали интерактивнији, још више окренути ка публици и заједници, флексибилнији, прилагодљивији и динамичнији.


Поред слободног улаза на мултимедијалну изложбу „Крај Великог рата 1917–1918” и њене две тематске допуне – изложбе: „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело” и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије”, Музеј је припремио и следеће посебне програме:

Субота 18 мај, 12 часова, плато испред Конака кнеза Милоша – Стручно вођење кустоса Бориса Марковића кроз историјат и знаменитости Топчидерског парка
Посетиоци ће бити у прилици да се упознају са Конаком кнеза Милоша, чувеним топчидерским платаном и бројним споменицима Топчидерског парка (Жетелица, Милошев обелиск, Споменик др Арчибалду Рајсу). Уз причу о историји старог Топчидера, кустос ће говорити и о целокупној српској историји 19 века, од почетка Српске револуције, преко успеха у борби за независност и национално уједињење, до смрти последњег члана династије Обреновић 1903 године.
Због ограниченог броја места, долазак је неопходно заказати на телефон 064/ 858 12 95.

Субота 18 мај, 17 часова, Историјски музеј Србије – Представа „Време части и поноса”
Представа хронолошки прати развој великог пријатељства између двојце горостаса српске историје – војводе Живојина Мишића и војводе Степе Степановића. Поникли са исте класе Војне академије, своје пријатељство су јачали пролазећи кроз најтежа животна искушења. Представа прати историјске догађаје: од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, голготе народа и војске током повлачења преко Албаније, па све до пробоја Солунског фронта, ослобођења поробљене отаџбине и стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. У представи играју глумци Народног позоришта из Београда - Бошко Пулетић као војвода Живојин Мишић и Лепомир Ивковић као војвода Степа Степановић. У улози наратора се појављује аутор представе Мића Живојиновић.
Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити на телефон 060/ 33 98 18.

Недеља 19 мај, 18.30 часова, Историјски музеј Србије – Дуодрама „Брат и сестра”
Дуодрама ауторке Злате Типолд се реализује у сарадњи са Културно-образовним центром Радионица под отвореним небом”. Ова једночинка у трајању од 30 минута посвећена је Надежди Петровић, нашој познатој сликарки, у три рата болничарки-добровољцу, и њеном брату Растку Петровићу, познатом песнику, путописцу и дипломати. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са делом живота Надежде и Растка Петровића, оживљених снагом драмског приказа у извођењу глумаца Драгане Обрадовић и Андреја Пиповића.
Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити на телефон 063/ 844 17 28.

Током трајања манифестације, Историјски музеј Србије ће бити отворен за посетиоце од 12 до 20 часова, осим у суботу 18. маја, када ће због Међународног дана музеја и Европске ноћи музеја радно време бити продужено до поноћи, а улаз ће бити слободан.

Добро дошли!