КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ, МУЗЕЈА ЖРТАВА ГЕНОЦИДА И ФОНДАЦИЈЕ МУЗЕЈА ЖРТАВА ГЕНОЦИДА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије, Музеј жртава геноцида и Фондација Музеја жртава геноцида организују конференцију за медије поводом потписивања два значајна уговора о размени грађе и поклону између Историјског музеја Србије, Музеја жртава геноцида и Фондације Музеја жртава геноцида, која ће бити одржана у петак 4. августа 2023. године у 11.30 часова у изложбеном простору Историјског музеја Србије (Трг Николе Пашића бр. 11).

Овом приликом, др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида, и Станко Дебељаковић, управитељ Фондације Музеја жртава геноцида, потписаће Уговор о размени музејске грађе и Уговор о поклону, и представиће јавности драгоцене предмете добијене у међумузејској размени и путем поклона.

Две значајне установе културе и Фондација Музеја жртава геноцида по први пут потписују овакву врсту уговора којима се остварује правни оквир за даљи развој међуинституционалне сарадње и за размену предмета који излазе из тематских оквира којима се оне баве.

Историјски музеј Србије ће уступити 100 телеграма усташких надзорних служби, архивски извор првога реда, који сведочи о приликама у сабирним центрима и логорима, као и о ситуацији на терену у НДХ током Другог светског рата, док ће Музеј жртава геноцида и Фондација Музеја жртава геноцида обогатити збирке Историјског музеја Србије уступањем 70 фотографија и докумената из Првог светског рата и међуратног периода, и бисти Станоја Главаша и Васе Чарапића, војвода и јунака Првог српског устанка, урађених у техници патинираног гипса.