КОНЦЕРТНО ПРЕДАВАЊЕ ПОСВЕЋЕНО СТАНИСЛАВУ БИНИЧКОМ ПОВОДОМ 150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА И 80 ГОДИНА ОД СМРТИ СЛАВНОГ КОМПОЗИТОРА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије и Музиколошко друштво Србије имају задовољство да вас позову да у четвртак, 13. октобра од 19 часова у Историјском музеју Србије присуствујете бесплатном концертном предавању посвећеном Станиславу Биничком (1872-1942), које се организује поводом 150 година од рођења и 80 година од смрти славног композитора.

Концерт је подржала Организација музичких аутора Србије – СОКОЈ.

На концерту ће наступити студијски хор „Звон Католикон” под управом диригента Ђорђа Станковића, који ће извести композиције из циклуса „Сељанчице” и „Тетовке”, две хорске збирке које дуго нису биле на репертоару наших хорова.

Предавање о лику и делу Станислава Биничког одржаће Маријана Дујовић, музиколошкиња и ауторка монографије о овој знаменитој личности, док је концепцију догађаја осмислио Милош Браловић, музиколог. Шира јавност Биничког најчешће доводи у везу са његовом композицијом „Марш на Дрину”. Међутим, мање је познато да је он, током своје професионалне каријере, деловао не само као плодни композитор, већ и као диригент, преводилац либрета и организатор музичког живота Београда. Бинички је у многу чему био први и свакако је изузетно значајан за развој музичке културе у Србији.

Улаз на концертно предавање је слободан.