КОНЦЕРТ „ЈЕНИ ЛИНД – ШВЕДСКИ СЛАВУЈ” – ТРЕЋА СЕЗОНА ЦИКЛУСА “МУЗИКОМ КРОЗ МУЗЕЈ”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” вас позивају да у петак, 3. марта, са почетком од 19 часова присуствујете концерту под називом „Јени Линд – Шведски славуј”, десетом концерту у оквиру треће сезоне циклуса „Музиком кроз музеј”. На концерту ће сопран Љиљана Миловановић Јовановић уз клавирску пратњу Миливоја Вељића извести програм посвећен Јени Линд, једној од најпознатијих сопрана 19. века.

Музички програм ће употпунити музиколошкиња Ана Ћирица. Она ће током концерта говорити о животу и стваралаштву славне оперске диве Јени Линд, која је својим интерконтиненталним успехом стекла надимак „Шведски славуј” и била инспирација многим славним композиторима свога доба.

Концерт се одржава под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда.

Заинтересовани грађани своје место могу резервисати позивом на број 064/858-1296. Резервације се примају сваког раног дана у периоду од 9 до 15 часова, а цена карте износи 250 РСД.

На програму су композиције Чарлса Гроуба, Карл Марије фон Вебера, Јохана Фредрика Бервалда, Рикарда Линтера, Винћенца Белинија, Јени Линд и Ђузепеа Вердија, а поред њих, као већ препознатљива особеност концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, биће изведена и композиција изненађења из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

Сви они који нису у могућности да присуствују концерту или нису успели благовремено да резервишу места, концерт ће моћи да погледају на званичном YouTube каналу Историјског музеја Србије већ у суботу, 4. марта. На истом месту можете пронаћи и снимке свих до сада реализованих концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”.

Недавно је из штампе изашла интерактивна монографија „Музиком кроз музеј”, која путем QR кодова пружа могућност читаоцима да уживају у концертима из прве две сезоне овог циклуса. Монографија се може купити у сувенирници Историјског музеја Србије.