РАЗГОВОР О КЊИЗИ „РУСИЈА 1917. – ПРОПАСТ ЦАРСТВА” ОЛЕГА АЈРАПЕТОВА

Трг Николе Пашића 11

О књизи ће говорити др Јарослав Вишњаков са Московског државног института за међународне односе, ипођакон др Андреј Тарасјев, др Милан Ристовић професор на Катедри за општу савремену историју Филозофског факултета у Београду, др Горан Милорадовић виши научни сарадник у Институту за савремену историју, др Алексеј Тимофејев виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије и Небојша Дамњановић музејски саветник у Историјском музеју Србије .

Најновија књига др Олега Ајрапетова, водећег руског стручњака за Први светски рат и историју спољне политике Руског царства завршни је део четворотомне серије књига „Учешће Русије у Првом светском рату (1914-1917)".

Аутор разматра повезаност ратних и револуционарних догађаја почетком 20. века и анализира резултате збацивања монархије и доласка на власт бољшевика који су утицали на исход и последице рата. Олег Ајрапетов даје објективну и ослобођену идеолошке љуштуре слику прошлости у којој је врсна реконструкција догађаја, ослоњена на дубоко познавање литературе и извора, допуњена вишеслојним анализама узајамне повезаности различитих фактора међународне и руске прошлости.

Књигу је са руског превео Андриј Лаврик.

Аутор је већ познат српском читаоцу по својој књизи „Генерали, либерали и предузетници" (2005) која је анализирала процес распада и деградације војне и економске елите царске Русије.

Олег Ајрапетов (1963) професор је на Московском државном универзитету В. М. Ломоносов. Аутор је низа монографија о спољној политици и војној историји руске империје. Аутор је 10 монографија и неколико стотина расправа објављених на руском, енглеском, српском, пољском и јапанском. Посебан значај имају две обимне монографије: "Спољна политика Руске империје 1801–1914" (Внешняя политика Российской империи 1801-1914 гг. Москва, 2006.) и вишетомни циклус монографија "Учешће Руске империје у Првом светском рату 1914–1917" (Участие Российской империи в Первой мировой войне. 1914-1917. Москва, 2014.)

Организатори су припремили и посебно вођење кроз изложбу „Србија 1915– 16", које ће по завршетку завршетку разговора о књизи одржати коаутор изложбе Небојша Дамњановић.

Улаз бесплатан.