ИЗЛОЖБА “ПОЗДРАВ ИЗ БЕОГРАДА: БЕОГРАД НА РАЗГЛЕДНИЦАМА” ОД 16. АПРИЛА НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ

Историјски музеј Србије

Трг републике, Београд

Историјски музеј Србије има задовољство да вас позове да од 16. априла на Тргу републике посетите изложбу „Поздрав из Београда: Београд на разгледницама”, ауторке Вере Здравковић.

Изложба се реализује у оквиру манифестације „Дани Београда”, а заједнички је организују Скупштина града Београда, Историјски музеј Србије и омладинско позориште „Дадов”.

Предвиђено је да изложба траје седам дана.

Разгледнице већ више од стотину година путују светом и на свој начин сведоче о људима, догађајима, пределима, улицама.

Хватајући тренутак замрзнут у времену, разгледнице које ћете на изложби видети дочараће вам Београд какав је некада био, као и промене које су се из године у годину у њему одвијале.

Крајем 19. века, разгледнице су у целој Србији постале веома популарне. Израдом, издавањем и продајом разгледница бавило се много предузимача, од чувенијих књижара и угледних штампарских предузећа, до мање познатих трговаца, међу којима су и Вилхем Герка, Књижара Рајковића и Ћуковића, Ј. Чакловић, Љ. Палер и др. Збирка разгледница Београда разврстана је по тематском садржају илустрација на топографске разгледнице које обухватају разгледнице најразличитијих мотива које се односе на урбани простор, улице, тргове, паркове, јавна здања, споменике и друштвени живот Београда. Разгледнице су подељене тако да се приказ одвија по следећим улицама: Београд на Савској падини, Савамала, Бара Венеција, Зелени венац, Мала пијаца, Железничка станица, Вилсонов трг, Немањина улица, Славија, Улица краља Милана, Улица кнеза Милоша, Дворски комплекс у Улици краља Милана, Теразије, Улица краља Александра, Македонска улица, Скадарлија, Дорћол, Мали Калемегадан, Велика пијаца-Краљев трг, Позоришни трг, Улица кнеза Михаила, Калемегдан и Београдска тврђава, око Калемегдана, Мост витешког краља Александра Првог, Београдско Сајмиште, Београдска излетишта, Дворски комплекс на Дедињу, Авала.

Разгледнице Београда су значајни документи који сведоче о изгледу града, његовој географској разноврсности, о развоју урбанизма и архитектуре, друштвено економском развоју, обичајима и европеизацији Београда током 19. и 20. века. Значајна је њихова улога у сагледавању историјског развоја, као и њихово место у културној баштини Србије.

Главни и одговорни уредник изложбе: др Душица Бојић
Аутор изложбе: Вера Здравковић
Дизајн изложбе: Изабела Мартинов-Томовић

Више информација о осталим догађањима током манифестације „Дани Београда 2021” можете пронаћи на сајту www.danibeograda.rs