OТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СРБИЈА И ГРЧКА – 150 ГОДИНА БОРБЕ ЗА ЕВРОПСКИ БАЛКАН”

Позориште општине Кефалоније „О Кефалос“ .

Након доброг пријема код публике у Музеју македонске борбе у Солуну изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан” је отворена у позоришту општине Кефалоније „О Кефалос“ .

Изложбу су отворили градоначелник А. Парисис, посланица „Сиризе“ са Кефалоније А. Тепефтату, амбасадор Д. Спасојевић и професорка Универзитета Македоније, Одељење за балканске, словенске и источне студије С. Мавројени.
Почасни конзул Републике Србије на Кефалонији Виктор Рухотас је организовао да изложбу до краја октобра посете ученици свих средњих школа и гимназија са Кефалоније.
Након гостовања на Кефалонији изложбу ће имати прилике да види и публика у Атини.

Аутори поставке, коју је иницирао амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић, су музејски саветници др Душица Бојић и Небојша Дамњановић, док је дизајн поставке осмислио Растко Шурдић.

Изложба је инспирисана значајном годишњицом – 150 година од потписивања првог уговора између Србије и Грчке 1867. године од стране кнеза Михаила Обреновића и грчког краља Ђорђа I Гликсбурга, који је представљао темељ за будућу сарадњу два народа, али и основ за коначно ослобођење од вишевековне османске владавине.
Изложба настоји да кроз архивску грађу, бројне фотографије и портрете знаменитих личности, које су изузетно допринеле учвршћивању пријатељства и сарадње два народа, што потпуније прикаже историју односа Србије и Грчке у претходна два века, од периода борбе за ослобођење од Османског царства до данашњих дана.