ГОСТОВАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ,,СВЕТИ САВА СРПСКИ“ У ПЕЧУЈУ

Дом цивилних заједница, Печуј

Након успешног гостовања у Текелијануму (Будимпешта), изложба "Свети Сава Српски" ће у наредном периоду моћи да се погледа и у Дому цивилних заједница у Печују. Свечано отварање ће се одржати у петак, 2. септембра, а изложба ће бити отворена до 19. септембра.

Изложба „Свети Сава Српски” је плод вишегодишњег истраживачког рада аутора др Андреја Вујновића и настоји да, кроз архивску грађу, копије фресака и икона и фотографије личних предмета и реликвија Светог Саве, што потпуније приближи његов световни и духовни пут, као и величину и значај његове личности за српску државу и Српску православну цркву, као и целокупну српску историју и културу.

На изложби су приказани световни живот Растка, трећег сина великог жупана Рашке Стефана Немање, његово одступање од земаљске власти, одлазак на Свету Гору и замонашење под именом Сава, рад на стицању аутокефалности и аутономије Српске православне цркве у Никеји где је постао и први српски архиепископ, прегалаштво на побољшању црквене организације, државотворни, државнички и дипломатски послови којима је издејствовао, између осталог, и међународно признање Србије за краљевину, али и немерљив доприноси на пољу просветитељства, књижевности и ктиторства (обнова манастира Хиландар, подизање Жиче, Студенице и других манастира), који су Светог Саву учинили једном од најзначајнијих личности у историји српског народа.

Изложба „Свети Сава Српски” је премијерно приказана у Историјском музеју Србије 2016. године, након чега су уследила бројна гостовања у земљи и иностранству.