ГОСТОВАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “СВЕТИ САВА СРПСКИ” У БАЊАЛУЦИ

Музеј Републике Српске

Бања Лука

Након гостовања у Требињу, изложба Историјског музеја Србије "Свети Сава Српски" наставља своје путовање, па ће од 13. јуна моћи да је виде и посетиоци Музеја Републике Српске у Бањалуци.

Изложба је плод вишегодишњег истраживачког рада аутора др Андреја Вујновића и настоји да кроз архивску грађу, копије фресака и икона и фотографије личних предмета и реликвија Светог Саве што потпуније приближи његов световни и духовни пут, као и величину и значај његове личности, не само за Српску православну цркву, већ и за целокупну историју и културу српског народа.

На изложби су приказани световни живот Растка, трећег сина великог жупана Рашке Стефана Немање, његово одступање од земаљске власти, одлазак на Свету Гору и замонашење под именом Сава, рад на стицању аутокефалности и аутономије Српске православне цркве у Никеји, где је постао и први српски архиепископ, прегалаштво на побољшању црквене организације, државотворни, државнички и дипломатски послови којима је, између осталог, издејствовао и међународно признање Србије за краљевину, али и немерљиви свестрани доприноси на пољу просветитељства, књижевности и ктиторства.