ГОСТОВАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “СВЕТИ САВА СРПСКИ” У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ГРАДИШКА

Завичајни музеј Градишка

Након бројних гостовања у земљи и иностранству, изложба "Свети Сава Српски" наставља своје путовање, па ће од 18. септембра прилику да је виде имати и посетиоци Завичајног музеја Градишка.

Мултимедијална изложба „Свети Сава Српски” је плод вишегодишњег истраживачког рада аутора др Андреја Вујновића и настоји да, кроз архивску грађу, копије фресака и икона и фотографије личних предмета и реликвија Светог Саве, што потпуније приближи јавности његов световни и духовни пут, као и величину и значај његове личности за српску државу и Српску православну цркву, али и целокупну српску историју и културу.

На изложби су приказани световни живот Растка, трећег сина великог жупана Рашке Стефана Немање, његово одступање од земаљске власти, одлазак на Свету Гору и замонашење под именом Сава, рад на стицању аутокефалности и аутономије Српске православне цркве у Никеји, где је постао и први српски архиепископ, прегалаштво на побољшању црквене организације, државотворни, државнички и дипломатски послови, као и немерљиви свестрани доприноси на пољу просветитељства, књижевности и ктиторства.

Реализацију изложбе у оквиру програма ”ГРАДИШКА ЈЕСЕН 2019” помогао је Републички серкретаријат за вјере Републике Српске и кабинет градоначелника Градишке.