ФОТО-КОНКУРС “ЖИВОТ У СРБИЈИ У ДОБА КОРОНЕ” ОТВОРЕН ДО КРАЈА ДЕЦЕМБРА 2021. ГОДИНЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Фото-конкурс Историјског музеја Србије под називом "Живот у Србији у доба короне", који је расписан крајем 2020. године, биће отворен до 31. децембра 2021. године.

Идеја која стоји иза покретања фото-конкурса јесте жеља да се документују и овековече новонастале околности изазване пандемијом вируса Ковид-19 (изолација, живот под маскама и другим епидемиолошким мерама, неизвесност са којом се свакодневно суочавамо), у циљу стварања колекције фотографија из различитих крајева наше земље, насталих од почетка пандемије, које ће остати сачуване као аутентично сведочанство о времену кроз који као друштво пролазимо.

Истовремено, овај фото-конкурс представља почетак формирања Збирке дигиталне фотографије Историјског музеја Србије, која ће током наредних година бити попуњавана фотографијама које значајем и документарношћу завређују да остану сачуване у нашем колективном сећању.

Захваљујемо се десетинама грађана који су се до сада одазвали на наш фото-конкурс и Музеју поклонили више од стотину дигиталних фотографија. Такође, позивамо све заинтересоване грађане, професионалце и аматере, који у претходном периоду нису узели учешћа у конкурсу, да се до 31. децембра прикључе овој акцији и пошаљу нам своје фотографије које приказују промене изазване пандемијом и нову реалност са којом се сви заједно суочавамо.

Фотографије документарног типа у што већој резолуцији и без накнадних обрада и интервенција, које би могле постати део културног наслеђа, могу се послати на електронску адресу fotokonkursims@gmail.com , заједно са следећим подацима: име и презиме аутора, број телефона, датум и место настанка фотографије, као и кратак опис.

По завршетку конкурса, током јануара 2022. године, кустоси Историјског музеја Србије направиће избор фотографија које ће се трајно чувати у Збирци дигиталне фотографије, након чега ће ауторима одабраних фотографија бити свечано уручене годишње карте за посете изложбама у Историјском музеју Србије и Конаку кнеза Милоша, као и друге вредне награде.

Услови конкурса "Живот у Србији у доба короне"