СПАШАВАЊЕ СРБИЈЕ: АМЕРИЧКА МИСИЈА И ЕПИДЕМИЈА ТИФУСА У СРБИЈИ 1915.

Трг Николе Пашића 11

11. фебруар - 28. фебруар 2019.

У понедељак, 11. фебруара 2019. године у Историјском музеју Србије отворена је гостујућа изложба Центра за примењену историју под називом „Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915.“. Уводне речи на отварању дали су др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, др Милован Писари, аутор изложбе и директор Центра за примењену историју и Курт Донели, заменик амбасадора САД у Србији.

Према речима самог аутора др Милована Писарија, изложба представља део истоименог истраживачког пројекта који за циљ има упознавање јавности са важним догађајем који је променио историјски ток у Србији и свету у периоду Првог светског рата. Јавност ће бити у прилици да на изложби види архивска документа, фотографије, новинске чланке и пратеће текстове који сведоче о епидемији тифуса и доласку страних медицинских мисија у Србију, уз посебан осврт на америчку мисију.

Изложбу прати и истоимени каталог.

Изложба је током 2018. и 2019. године гостовала у Шапцу, Бору, Новом Саду и Ужицу. Публика Историјског музеја Србије ће моћи да посети ову изложбу од 11. до 28. фебруара 2019. године. Јавно вођење кроз изложбу аутора, историчара др Милована Писарија, биће одржано у суботу, 16. фебруара са почетком од 17 часова.

Пројекат је реализован уз подршку Амбасаде САД у Србији.