ПОВРАТАК ГЕНЕРАЛА – 145. ГОДИШЊИЦА ДОЛАСКА РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА У СРБИЈУ

Аутор изложбе: проф. др Алексеј Тимофејев

24. септембар - 7. октобар 2021. године

Изложбу „Повратак генерала – 145. годишњица доласка руских добровољаца у Србију”, аутора проф. др Алексеја Тимофејева, организују Mинистарство културе и информисања Републике Србије, Mинистарство културе Русије, Историјски музеј Србије, Државни историјски музеј из Русије и Руски центар за науку и културу ,,Руски дом“ у Београду.

Изложба описује догађај без преседана у историји руског народа, који се одиграо пре 145 година. Тада се први пут у руској историји појавио феномен војног добровољства, који је, упркос тежњама државе, подржан од грађанског друштва, истакнутих представника војне, пословне и научне елите.

Због распрострањеног убеђења у потребу ослобођења православних Словена од османске владавине, руски народ је захватио један импулс - формирања, финансирања и упућивања на Балкан добровољачких група. Поједини руски добровољци стигли су на Балкан већ 1875. године и учествовали у Херцеговачком устанку, мада је већина (4-7 хиљада официра, војника, лекара и медицинских сестара) стигла у лето-јесен 1876. године и учествовала је у српско-турском рату.

Овај тежак рат, жртве српског народа и јавна подршка широм целе Русије, приморали су Цара и владу да се активније умешају у судбину Словена у Османском царству. Русија је натерала Порту на примирје, да би ускоро затим и сама ступила у рат против Османског царства 1877-1878. године. Један од непосредних резултата ових догађаја било је и стицање независности Кнежевине Србије 1878. године.

Почетак српско-турског рата 1876. године; скидање турске заставе са београдске тврђаве и полазак српских трупа у рат. Цртеж А. Балдинер, гравура И. Матјушина.

Наредба кнеза Милана Обреновића о постављењу М. Г. Черњајева за генерала српске војске, 12. маја 1876. године.

Посетиоци ће имати јединствену прилику да виде личну заоставштину вође руских добровољаца, генерала руске и српске војске Михаила Черњајева, која представља окосницу изложбе посвећене овом важном јубилеју. Из фондова Државног историјског музеја (Русија) у Београд премијерно стижу дигитализовани материјали - фотографије из албума „Успомене на Србију“, добровољачке дипломе, приватне белешке и преписке М. Г. Черњајева са организаторима акције И. С. Аксаковим и Н. Н. Рајевским.

Свечано отварање ће бити одржано 24. септембра, са почетком од 16 часова у Историјском музеју Србије. На отварању изложбе присутнима ће се обратити амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, Олга Сергејевна Јарилова, заменик министра културе Руске Федерације, Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију у Министарству културе и информисања Републике Србије и др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

Изложба ће за посетиоце бити отворена од 25. септембра до 7. октобра, а улаз је слободан.

Аутор изложбе – проф.др Алексеј Тимофејев
Главни и одговорни уредник изложбе - др Душица Бојић
Координатор изложбе – Срђан Бељић
Дизајн - Ива Јотић Лубура