ПАНК ПОРТРЕТИ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ

Конак кнеза Милоша

Аутор: Александар Лека Младеновић. Кустос изложбе: музејски саветник Тијана Јовановић Чешка. Дизајн: Изабела Мартинов Томовић

У петак, 13. маја 2016. године у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру у оквиру манифестације „Музеји Србије. 10 дана од 10 до 10” свечано je отворена изложба „Панк портрети династије Обреновић“.

Изложба се реализује уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба „Панк портрети династије Обреновић“ је конципирана као ауторска изложба професора др Александра Леке Младеновића који је, инспирисан сталном поставком Историјског музеја Србије у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру, израдио серију портрета династије Обреновић. Изложени радови осмишљени су као део програма осавремењивања сталне историјске поставке у овом простору, путем повремених тематских изложби.

Детаљ са изложбе

Александар Младеновић применио је свој уметнички сензибилитет и креативни потенцијал на портретно сликарство. С обзиром да „панк уметност“ у целини прожима последњу деценију његовог стваралаштва, уметник је своју продукцију усмерио ка личном експерименту у коме би портретна уметност и панк естетика егзистирали истовремено.
Серијом портрета чланова породице Обреновић уметник различитим сликарским и графичким техникама истовремено успоставља однос са личностима прве српске нововековне династије и остварује њихову поновну комуникацију са двором у коме су живели, владали и умирали као најличнијим интимним амбијентом, готово после два века.
Специфичним стилом колажирања, сликања и гравирања у панк стилу, који баштини много од својих претходника, даде, поп и оп-арта, уметник од портрета ствара и опширне наративе који низом симбола, колористичких акцената, писаних порука и композиционих решења асоцирају на дане славе и дане туге једне српске породице која се уздигла до династичке.
Уметник налази паралеле у свету у коме живи, према коме има критички став и према коме жели да изрази бунт путем личне акције кроз уметност и времена када се Србија борила за ослобођење и улазак у Европу, те у својим делима примењује све елементе панк уметности које је у својој младости, као припадник друге генерације београдских панкера, подржавао почетком осамдесетих година 20. века.
Јак флуоросцентан и агресиван колорит, намерна недорађеност ликова, умрљаност, нечистоћа и замрљаност потеза, симболично бирана слова и године, писане поруке, оригиналне династичке ликове, преузете са поручиваних портрета 19. века и оригиналних фотографија династије, преводи у наше савременике и они и даље у свом дому служе своме народу, овога пута на уметничкој сцени.

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе

Поред аутора изложбе проф др Александра Младеновића у реализацији поставке су учествовали кустос изложбе музејски саветник кустос Тијана Јовановић Чешка и дизајнер поставке кустос Изабела Мартинов Томовић.

Изложба је продужена до 31. децембра 2016. године.