ДУОДРАМА БРАТ И СЕСТРА НА РЕПЕРТОАРУ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ

Трг Николе Пашића 11

Након доброг пријема код публике музичко-сценског игроказа „Што се боре мисли моје", Историјски музеј Србије ће у сарадњи са Културно-образовним центром „Радионица под отвореним небом" реализовати дуодраму „Брат и сестра" ауторке Злате Типолд.
Дуодрама ће се играти у изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића сваке недеље од 19 часова, а претходиће јој, од 18.30 часова, стручно вођење кроз изложбу „Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију".
У наредном периоду је планирано 6 извођења: 15, 22, 29. априла, 6, 13. и 27. маја.

Историјски музеј Србије је подржао овај пројекат у циљу промоције идеје музејског театра, афирмације традиције, културе и језика, као и неговања вредности српске историје и опште културе.

Дуодрама „Брат и сестра" је једночинка посвећена Надежди Петровић, нашој познатој сликарки, у три рата болничарки-добровољцу, и њеном брату Растку Петровићу, познатом песнику, путописцу и дипломати.
Публика ће имати прилику да се упозна са делом живота Надежде и Растка Петровића, оживљених снагом драмског приказа у извођењу Драгане Обрадовић, глумице КЦ Чукарица, и Андреја Пиповића, широј публици познатог по улози младог Растка Немањића у серији „Немањићи – рађање краљевине".

Кратак опис дуодраме „Брат и сестра":

Венеција, крај 1914. године. Надежда у својој хотелској соби вредно ради, слика, иако исцрпљена од недавне болести.
У посету јој долази млађи брат Растко. Обоје се радују сусрету! Присећају се детињства, својих најмилијих, дивних успомена.
Све је наизглед идилично док Надежда брату не открије план да жели да се врати у Србију како би се прикључила Ваљевској болници као добровољац. Растко покушава да је одврати, али неуспешно.
У том драматичном тренутку и он одлучује да крене за сестром и прикључи се српској војсци!
У другом делу сценског приказа, радња је смештена у амбијент болнице.
Надежда у униформи болничарке казује потресну причу о страхотама рата и призору који је затекла дошавши у Ваљево...
На крају, Растко описује последње дане његове сестре, која је 3. априла 1915. отишла у вечност као једна од највећих српских хероина!

Цена карте је 350 РСД и укључује стручно вођење кроз изложбу„Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију" и улаз на дуодраму.
Због ограниченог броја места, молимо све заинтересоване да унапред изврше резервацију слањем смс поруке са именом, презименом и контакт телефоном на број: 063/ 844 17 28.