ДРУГА СЕЗОНА ЦИКЛУСА „МУЗИКОМ КРОЗ МУЗЕЈ” – КОНЦЕРТ МЛАДИХ ОПЕРСКИХ ПЕВАЧА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” вас позивају да у четвртак, 19. маја, са почетком од 19 часова присуствујете бесплатном концерту вишеструко награђиваних вокалних солиста, Марка Живковића и Евгеније Јеремић, уз клавирску пратњу Миливоја Вељића. Ово је шеснаести концерт друге сезоне циклуса „Музиком кроз музеј” и реализује се у оквиру манифестације „Музеји за 10”, која кроз овогодишњу тему „Моћ музеја”, подсећа да нас музеји, као јединствена места открића, уче о прошлости и отварају видике за нове идеје, што су два суштинска корака у изградњи боље будућности.

Концерт је посвећен Лучану Паваротију, поводом петнаесте годишњице од смрти славног тенора, и одржава се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда. Због ограниченог броја места, заинтересовани грађани, који желе уживо да присуствују концерту, места морају резервисати позивом на број 064/ 858-1296.

На програму су дуети из опера „Боеми” и „Травијата”, као и соло песме Паола Тостија и Ђакома Пућинија. Особеност концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј” је и извођење композиције изненађења из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије. У другој сезони циклус концерата „Музиком кроз музеј” је обогаћен наступима музичких талената. Након изванредних претходних концерата младих музичара, публика ће бити у прилици да се упозна и са даровитим тенором Марком Живковићем и сопраном Евгенијом Јеремић. Сви они који нису у могућности да присуствују концерту или нису успели благовремено да резервишу места, концерт ће моћи да погледају на званичном YouTube каналу Историјског музеја Србије већ у петак, 20. маја од 19 часова. На истом месту можете пронаћи и снимке свих до сада реализованих концерата током прве и друге сезоне циклуса „Музиком кроз музеј”.

Историјског музеја Србије је недавно добио значајно признање – награду „Музика класика” за 2021. годину у категорији „Организатор године” за преданост и залагање у популаризацији циклуса „Музиком кроз музеј” у претходној концертној сезони. Такође, Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” су у сарадњи са партнерским музејским установама у Србији иницирали реализацију циклуса концерата „Музиком кроз музеје Србије”, који представља својеврсни наставак развоја циклуса „Музиком кроз музеј” и плод је жеље да се и публици у музејским установама широм Србије представе атрактивни програми популарне и класичне музике у извођењу реномираних музичара. Први концерт новог циклуса биће одржан током манифестације „Музеји за 10”, у среду 18. маја у Музеју у Смедереву.

Манифестација „Музеји за 10” траје од 14. до 20. маја и обухвата низ бесплатних садржаја у Историјском музеју Србије и другим установама културе, о чему више можете сазнати на сајту манифестације www.muzejisrbije.rs