ПРЕДАВАЊЕ “ДРАГУЉИ ВЕЛИКЕ ВОЈВОТКИЊЕ МАРИЈЕ ПАВЛОВНЕ ОД РУСИЈЕ И ЦАРСКИ ЗЛАТАРИ ПЕТЕРСБУРГА” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У суботу, 12. октобра 2019. године, са почетком од 13 часова, у галерији Историјског музеја Србије ће бити одржано предавање мср Тамаре Огњевић на тему "Драгуљи велике војвоткиње Марије Павловне од Русије и царски златари Петерсбурга".

Велика војвоткиња Марија Павловна од Русије, супруга великог војводе Владимира Александровича, брата императора Александра III и прабаба кнегиње Јелисавете Kaрађорђевић по мајчиној линији, једна је од најзанимљивијих личности европске историје позног 19 века. Утицајна жена чији салони у палати „Владимир“ у Петерсбургу окупљају ондашњу политичку и културну елиту, мецена уметника и књижевника, Марија Павловна од Русије представља велики ауторитет ондашњег високог руског друштва. Истовремено, она је и власница највеће колекције накита у дому Романових, компетитивна, амбициозна племкиња рафинираног укуса. За њу раде чувени златари попут Фабержеа, Болина, Бушерона, Kартијеа, а прича о њеној колекцији драгуља, баш као и судбини те колекције, пружа јединствен увид у естетику једне епохе и мајсторе који су је обликовали. Истовремено она је и метафора успона и пада монархија, рефлекс подједнако и политичке и уметничке климе у столећу великих промена.

Предавање се одржава као део пратећих програма изложбе "Кнегиња Јелисавета - Дуго путовање кући", унутар самог изложбеног простора. Стога је за присуство предавању неопходна регуларна музејска улазница, која износи 200 динара, односно 100 за ученике, студенте и пензионере.