ДЕО ЕКСПОНАТА НА ПОЗАЈМИЦИ ИЗ АРХИВА СРБИЈЕ И МУЗЕЈА СПЦ И У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ НА ИЗЛОЖБИ “КРАЉЕВИ И СВЕТИТЕЉИ СРПСКИ”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Захваљујући предусретљивости колега из Архива Србије и Музеја Српске православне цркве, посетиоци изложбе "Краљеви и светитељи српски" ће и у наредном периоду бити у прилици да виде изузетно значајне експонате, међу којима су Прва дечанска хрисовуља, оснивачка повеља манастира Дечани из 1330. године, кивот краља Стефана Дечанског, као и рукописи Синтагма Матије Властара и Житије Стефана Дечанског од Григорија Цамблака.

Изложба "Краљеви и светитељи српски" реализује се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз подршку компаније ДДОР осигурања. Она представља резултат вишегодишњег истраживачког рада ауторке и настоји да прикаже значај династије Немањић за настанак, развој и хармоничну усклађеност српске државе и цркве, као и важност култа "Старе српске државе", оличене управо у овој славној светородној династији, за истрајавање српског народа током вишевековне турске власти и коначну обнову државности у 19. веку.

Поставка изложбе је сачињена од 12 тематских целина, које описују прве династије преднемањићког доба, порекло и постојбину династије Немањић, симболички и титуларни карактер имена Стефан и Урош, значај патрона Светог Стефана Првомученика за династију, владарске инсигније Немањића, њихова столна места, улогу државних сабора, култ владара ратника, династичку лозу Немањића, процес стицања аутокефалности, процват задужбинарства, гробне цркве и светост владара.

Изложба ће бити отворена до 20. новембра 2020. године.