МАНИФЕСТАЦИЈА “ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије је за своје посетиоце припремио посебан програм за суботу, 28. септембар 2019. године, поводом обележавања манифестације "Дани европске баштине".

Поред изложби "Крај Великог рата 1917-1918" и "Кнегиња Јелисавета: Дуго путовање кући", посетиоци ће бесплатно моћи да виде и гостујућу изложбу Атос медије, посвећену др Арчибалду Рајсу. На изложби су приказане фотографије уступљене од стране Универзитета у Лозани, које сведоче о професионалном и хуманитарном раду овог познатог криминолога и великог пријатеља српског народа из периода Првог светског рата.

Уз наведене изложбе, програм ће бити употпуњен и додатним бесплатним садржајима:

Стручно вођење кроз изложбу "Кнегиња Јелисавета: Дуго путовање кући", са почетком од 12:30 часова;
Кроз изложбу ће водити мср Тамара Огњевић, историчарка уметности и ауторка изложбе, а због ограниченог броја места неопходно је најавити долазак позивом на број 060/ 3398 018 (ПОПУЊЕНО!)

Пројекција документарно-играног филма "Чујте, Срби!", са почетком од 18 часова;
Филм у реализацији Атос медије покушава да осветли личност др Рoдолфа Арчибалда Рајса, једног од највећих пријатеља којег је Србија током своје бурне историје имала. Горка порука садржана у његовом постхумно објављеном делу опомињуће одјекује до наших дана. О тим одјецима, али и мање познатим детаљима везаним за живот и рад др Рајса говоре историчари, социолози и криминолози.
У играном делу глумац Миљан Прљета као наратор гледаоце води кроз просторе које је током Великог рата прошао и сам др Рајс. Лик славног истражитеља тумачи новосадски глумац Урош Здјелар, док се у улози Николе Пашића појављује Предраг Смиљковић. Филм је сниман на локацијама у Србији (Ниш, Београд, Фрушка гора), Грчкој (Крф, Видо, Кајмакчалан, Солун) и Швајцарској (Лозана).
Трајање филма: 60 минута; Редитељ: Горан Вукчевић; Продуцент: Ђорђе Иванов.
Због ограниченог броја места неопходно је најавити долазак позивом на број 060/ 3398 018 (ПОПУЊЕНО!)

На дан манифестације неће бити одржано редовно стручно вођење кроз изложбу "Крај Великог рата 1917-1918".

Добро дошли!