ЦИКЛУС КОНЦЕРАТА „МУЗИКОМ КРОЗ МУЗЕЈЕ ВОЈВОДИНЕ”

Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” су, у сарадњи са партнерским музејским установама у Војводини и уз подршку Министарства културе и информисање Републике Србије и Секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине, иницирали реализацију циклуса концерата „Музиком кроз музеје Војводине”.

Овај циклус представља својеврсни развој циклуса „Музиком кроз музеј”, који се већ две године реализује у Историјском музеју Србије, и плод је жеље да се публици у музејским установама широм Војводине представе атрактивни програми популарне и класичне музике у извођење реномираних музичара.

На првом концерту, у петак 2. септембра од 20 часова, у Народном музеју Кикинде наступиће „Београдски гудачки квартет”, који чине Невенка Татић, виолина, Владимир Васиљевић, виолина, Ивана Гладовић-Ерчић, виола, и Душан Стојановић, виолончело.

На програму су композиције Хендла, Моцарта, Бородина, Мокрањца, Гардела, Пијацоле и Брубека, а поред њих, као особеност свих концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеје Војводине”, биће изведена и нумера изненађења из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

Током септембра следе наступи дуа „SHAKE & SPEAR” (виолиниста Иван Симеуновић и пијаниста Миливоје Вељић) - 11. септембра у Градском музеју при Културном центру у Бачкој Паланци, и камерног ансамбла „Duo moderato” (гитариста Милан Игњатовић и виолончелисткиња Јасмина Мима Врбанић) - у Музеју Срема у Сремској Митровици, 26. септембра.

Сви који нису у могућности да присуствују концертима из циклуса „Музиком кроз музеје Војводине”, биће у прилици да концерте погледају на званичном YouTube каналу Историјског музеја Србије.

Историјски музеј Србије је недавно добио значајно признање – награду „Музика класика” за 2021. годину у категорији „Организатор године” за преданост и залагање у популаризацији циклуса „Музиком кроз музеј” током претходне концертне сезоне.