БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2022”

Дани европске баштине 2022

Историјски музеј Србије и Конак кнеза Милоша

Историјски музеј Србије је за манифестацију „Дани европске баштине 2022” припремио занимљиве бесплатне програме у Конаку кнеза Милоша и у изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића. Ове године, у складу са слоганом манифестације „Одрживо наслеђе“, установе културе у целој Европи настоје да својим разноврсним програмима подстакну на поновно разматрање улоге наслеђа, његовог управљања и одрживости у време када се заједнице суочавају са бројним изазовима, било да се ради о животној средини, климатским, економским, друштвеним или политичким променама.

Посетиоци ће, поред бесплатног улаза на сталну поставку у Конаку кнеза Милоша у суботу, 1. октобра и на актуелну тематску изложбу „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије” у изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића у среду, 5. октобра, имати прилике да уживају и у следећим бесплатним програмима:

Конак кнеза Милоша
Субота, 1. октобар од 12 часова
Стручно вођење и презентација на тему „Одевање и накит Србије 19. века – праксе и поуке из прошлости”

Током обиласка сталне поставке у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру посетиоци ће се упознати са различитим техникама израде одеће и накита у Србији 19. века. Кроз разговор и презентацију, кустоскиња Олгица Лукановић ће заједено са посетиоцима упоредити старе материјале и технике са савременом производњом и размотрити кључне разлике. Нека од питања о којима ће бити речи су - колико мода траје и да ли је могуће применити неке од ранијих пракси и на тај начин допринети очувању и заштити средине.

Обавезна резервација места на телефон: 064/858-1295.

Конак кнеза Милоша
Субота, 1. октобар од 14 часова
Креативна радионица за децу „Одело кнеза Милоша”
Узраст: 6–10 година

Кустоскиње Олгица Лукановић и Доротеа Ловчевић ће на радионици намењеној најмлађим посетиоцима на креативан начин пружити одговоре на питања: Како се облачио кнез Милош? Који су се делови одеће носили у 19. веку и од кога материјала су прављени? Шта је то долама, а шта фес? Посматрајући портрете и одећу у Конаку кнеза Милоша, деца ће сазнати нешто више о томе од кога су материјала и на који начин одређени делови гардеробе прављени, чему су служили и у којим приликама су се носили, да би касније заједно учествовали у кројењу одела за кнеза Милоша!

Обавезна резервација места на телефон: 064/858-1295.

Историјски музеј Србије, Трг Николе Пашића 11
Среда, 5. октобар 19 часова
Концерт виолончелисткиње Белме Алић и виолинисте Марка Симовића

Концертом виолончелисткиње Белме Алић и виолинисте Марка Симовића биће отворена трећа сезона циклуса концерата „Музиком кроз музеј”. Концерт организују Историјски музеј Србије и удружење „Unica art”, a одржава се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда. На програму су композиције Хонегера, Мартинуа, Глиера и Васкса. Особеност концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј” јесте и извођење једне нумере изненађења из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

Обавезна резервација места на телефон: 064/858-1296.