БЕСПЛАТАН УЛАЗ У КОНАК КНЕЗА МИЛОША ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Конак кнеза Милоша

Булевар Патријарха Павла 2, Топчидер

У среду, 15. фебруара, поводом обележавања Дана државности Републике Србије, улаз на сталну поставку у Конаку кнеза Милоша ће бити бесплатан. Конак кнеза Милоша је отворен од 10 до 16 часова.

Имајући у виду да Дан државности Републике Србије обједињује два важна историјска догађаја – подизање Првог српског устанка на збору у Орашцу на Сретење 1804. године и усвајање првог Устава тадашње Кнежевине Србије 1835. године у Крагујевцу – тзв. Сретењског устава, позивамо заинтересоване грађане да нам се придруже у прослави и искористе прилику да се упознају са сталном поставком под називом „Стварање модерне српске државности (1804 – 1903)”, која приказује српску историју 19. века.

Стална поставка у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру настоји да прикаже борбе за коначно ослобођење од вишевековне османске власти у Првом и Другом српском устанку, напоре и искушења њихових покретача, родоначелника нововековних српских династија, Карађорђа Петровића и Милоша Обреновића, али и значај и заслуге њихових наследника. Поставка пружа посетиоцима јединствену прилику да виде бројне оригиналне предмете који су припадали вожду Карађорђу, кнезу Милошу и његовим наследницима, као и примерке наоружања знаменитих устаника – Хајдук Вељка, Танска Рајића, Поп Луке Лазаревића, Јанка Катића, Петра Добрњца и других.

Поставку употпуњују оригинална платна познатих сликара, попут Паје Јовановића, Вељка Станојевића, Ђуре Јакшића, Петра Раносовића, Божидара Продановића и портрети кнеза Милоша, дела Уроша Кнежевића, Павела Ђурковића и Јозефа Грандауера.

На спрату се налази оријентална соба за разговор и одмор, тзв. диванхана, и реконструкција првобитног ентеријера собе кнеза Милоша Обреновића.

Конак је подигао кнез Милош 1831. године у Топчидеру, тадашњој периферији Београда. Својом структуром, неокласицистичким елементима на фасадама и унутрашњом декорацијом у стилу „турског барока”, грађевина спада у репрезентативне резиденције какве су се у то време подизале широм Османског царства.

Конак кнеза Милоша неће радити у четвртак, 16. фебруара.