БЕСПЛАТАН УЛАЗ НА ИЗЛОЖБЕ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЖЕНА

Историјски музеј Србије / Конак кнеза Милоша

Историјски музеј Србије се и ове године придружује обележавању Међународног дана жена и позива све даме да са својим вољенима у уторак, 8. марта, бесплатно посете изложбу „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”, као и сталну поставку у Конаку кнеза Милоша.

Галерија Историјског музеја Србије ће бити отворена од 12 до 20 часова, а Конак кнеза Милоша од 10 до 16 часова.

На изложби „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”, ауторке Тијане Јовановић Чешке, музејске саветнице, публици су премијерно представљена, искључиво из уметничког аспекта, изабрана ликовна дела рађена у техници уља.

У тематском погледу, на изложби доминирају портрети различитих категорија: устанички, династички, војни, владарски, грађански, портрети рађени у сеоским срединама и дечји, а заступљени су и пејзажи, историјске композиције и иконе, као примерци религиозног сликарства.

Изложба обухвата више од стотину оригиналних слика, као и скица и копија готово свих значајних сликара са ових простора у претходна два века: Арсенија Петровића, Уроша Кнежевића, Живорада Настасијевића, Паје Јовановића, Уроша Предића, Ђорђа Крстића, Стевана Тодоровића, Бранислава Мирковића, Миодрага Миће Поповића, уметника окупљених у групи „Медиала” и многих других.

На изложби су први пут јавности представљена и недавно набављена дела, попут портрета краља Александра Карађорђевића, рад Спиридона Боцарића, и портрета краљице Марије Карађорђевић, рад непознатог аутора, а премијерно је изложена и некада цензурисана слика Миодрага Миће Поповића „7. јули – Устанак 1941”, коју је Музеј наручио за потребе сталне поставке у Белој Цркви, рађене поводом обележавања годишњице устанка.

Стална поставка Конака кнеза Милоша у Топчидеру, некадашњег двора кнеза Милоша Обреновића, настоји да прикаже борбе за коначно ослобођење од вишевековне османске власти, започете у Првом, а настављене у Другом српском устанку, напоре и искушења њихових покретача, родоначелника нововековних српских династија, Карађорђа Петровића и Милоша Обреновића, као и значај и заслуге његових наследника из династије Обреновић у другој половини 19. века, када је након стицања независности обновљена краљевина и настављено јачање модерне српске државе.

Посетиоцима се пружа јединствена прилика да виде бројне оригиналне предмете који су припадали вожду Карађорђу, кнезу Милошу и његовим наследницима, као и примерке наоружања знаменитих устаника – Хајдук Вељка, Поп Луке Лазаревића, Јанка Катића, Петра Добрњца и других.

Поставку употпуњују оригинална платна познатих сликара попут Паје Јовановића, Вељка Станојевића, Ђуре Јакшића, Петра Раносовића, Божидара Продановића и портрети кнеза Милоша, дела Уроша Кнежевића, Павела Ђурковића и Јозефа Грандауера. Аутори сталне поставке у Конаку кнеза Милоша су кустоси Владимир Мереник, Катарина Митровић и Драгана Видовић

Добро дошли!