АУТОРСКО ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ “ПОВРАТАК ГЕНЕРАЛА – 145. ГОДИШЊИЦА ДОЛАСКА РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА У СРБИЈУ”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У петак, 1. октобра, са почетком од 18 часова, у Галерији Историјског музеја Србије одржаће се ауторско вођење проф. др Алексеја Тимофејева кроз изложбу "Повратак генерала - 145. годишњица доласка руских добровољаца у Србију". У организацији изложбе учествовали су Mинистарство културе и информисања Републике Србије, Mинистарство културе Русије, Историјски музеј Србије, Државни историјски музеј из Русије и Руски центар за науку и културу ,,Руски дом“ у Београду.

Изложба описује догађај без преседана у историји руског народа, који се одиграо пре 145 година. Тада се први пут у руској историји појавио феномен војног добровољства, који је, упркос тежњама државе, подржан од грађанског друштва, истакнутих представника војне, пословне и научне елите.

Због распрострањеног убеђења у потребу ослобођења православних Словена од османске владавине, руски народ је захватио један импулс - формирања, финансирања и упућивања на Балкан добровољачких група. Поједини руски добровољци стигли су на Балкан већ 1875. године и учествовали у Херцеговачком устанку, мада је већина (4-7 хиљада официра, војника, лекара и медицинских сестара) стигла у лето-јесен 1876. године и учествовала је у српско-турском рату.

Скидање турске заставе са Београдске тврђаве и полазак српских трупа у рат. Цртеж А. Балдинер, гравура И. Матјушина; Часопис "Всемирнаја илустрација", 1876. године

Наредба кнеза Милана Обреновића о постављењу М. Г. Черњајева за генерала српске војске, 12. маја 1876. године.

Овај тежак рат, жртве српског народа и јавна подршка широм целе Русије, приморали су Цара и владу да се активније умешају у судбину Словена у Османском царству. Русија је натерала Порту на примирје, да би ускоро затим и сама ступила у рат против Османског царства 1877-1878. године. Један од непосредних резултата ових догађаја било је и стицање независности Кнежевине Србије 1878. године.

Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити позивом на број 060/3398-018, или путем званичне Facebook странице Историјског музеја Србије. Посетиоци који не буду на списку пријављених неће моћи да уђу у Музеј након 18 часова.

Мерама здравствене превентиве предвиђено је да посетиоци током боравка у музејском простору обавезно користе заштитне маске.