ЗАОСТАВШТИНА ОЉЕ ИВАЊИЦКИ

Трг Николе Пашића 11

Аутор: Тијана Јовановић Чешка. Дизајн поставке и каталога: Изабела Мартинов Томовић

У недељу, 26. марта, у Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашићa свечано је отворена изложба „Заоставштина Оље Ивањицки”. Након уводних речи директора Историјског музеја Србије др Душице Бојић, аутора изложбе Тијане Јовановић Чешке и сараднице у реализацији поставке, директора Фонда „Олга Оља Ивањицки” Сузане Спасић, изложбу је свечано отворила председница Народне скупштине Републике Србије госпођа Маја Гојковић.

Изложба се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, уз подршку компанијa Division visual solutions, ДДОР Нови Сад и Модне куће Мона.

Изложба „Заоставштина Оље Ивањицки” кроз премијерно приказивање заоставштине чувене уметнице настоји да подсети јавност на питање трајног решења за смештај и презентацију њене заоставштине, која је након Ољине смрти 2009. године додељена на привремено чување Историјском музеју Србије. Поставка представља до сада најобимнији пресек Ољиног разноврсног уметничког стваралаштва на пољу сликарства, вајарства, модног дизајна, архитектуре и поезије.
На изложби су публици представљена бројна дела: готово 200 уметничких слика, скулптура и цртежа из свих периода њеног стваралаштва, као и лични предмети (фотографије, фонотека, намештај, колекција чаша и свећњака итд) који су чинили део њене свакодневице и били неисцрпан извор инспирације за уметнички рад. Тако су у посебном делу галерије реконструисани делови њеног атељеа са аутентичним намештајем и личним предметима.

Будући да је Оља Ивањицки тежила да се својим делима осврне на друштвено-политичке и историјске догађаје, посетиоци ће имати прилику да виде и портрете бројних познатих личности из сфере науке, уметности и политике.
Међу изложеним уметничким делима својим значајем се издавајају „Космички циклус”, „Рециклирана историја уметности”, која обухвата портрете славних уметника који су утицали на Ољин рад и триптих „20. век”- серија портрета личности које су, по уметници, обележиле прошли век (портрети научника Карла Сегана, књижевника Иве Андрића, Мирослава Крлеже и Маргерит Јурсенар, музичара Мика Џегера, астронаута Нила Армстронга, али и портрети актуелног председника Руске Федерације Владимира Путина и председника САД Доналда Трампа, насликан 1995. године). Поред тога, посетиоци су у прилици да виде и избор из колекција које је Оља Ивањицки урадила за Модну кућу Мона (колекције „Тесла”, „Његош” и „Царство”).
Поједини сегменти Ољиног визионарског уметничког рада су представљени кроз интерактивну апликацију- инсталацију, коју је дизајнирао Борјан Побрић.
Као пратећи додатак изложби, инсталација омогућује посетиоцима да сазнају више о одређеним изложеним радовима, Ољином животу и „причи иза уметности”.
Важно је споменути и да су текстови на поставци креирани тако да преносе размишљања уметнице о изложеним сликама, као њено лично, аутентично тумачење дела. На тај начин сама уметница представљаа своја дела публици у складу са својим уметничким и животним ставом о трајању кроз време, јер како је сама говорила:
„Ја не идем за успехом, него за трајањем, не само док сам ту, него и кад нећу бити ту. Да све остане и траје. То је мој пут”.

Стручна вођења кроз поставку за индивидуалне посетиоце организују се петком од 17 часова (Сузана Спасић директор Фонда „Олга Оља Ивањицки”).

Групне посете је неопходно заказати на телефон 3287-242.

Изложба је отворена до новембра 2017. године.