Српска кућа на Крфу

Острво Крф, Грчка

Аутори: Небојша Дамњановић (Историјски музеј Србије) и Немања М. Калезић (Народна библиотека Србије). Дизајн: Растко Шурдић

Мултимедијална изложба „Срби на Крфу 1916– 18”, отворена 18. априла 2016. године, на савремен начин, употребом савремених технологија, представља допринос неговању сећања и пијетета према славним прецима који су, после величанствених победа 1914. у изузетно тешким околностима, тројног напада од стране Немачке, Аустроугарске и Бугарске 1915, значајних борби током повлачења, били принуђени да се повуку како би спасили част државе и народа.

Реконструкција Српске куће и осавремењена нова стална поставка су реализоване поводом обележавања стогодишњице евакуације српске војске и избеглица на Крф, а уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије.

Српска кућа на Крфу

Изложба „Срби на Крфу 1916–1918ˮ, уз подршку домаћина Крфљана, остаје као споменик српским жртвама, али и сећање на брзи опоравак српске војске, наставак рада владе и државних органа и место са кога је војска отишла на Солунски фронт. Фронт са кога је извојевана победа у Првом светском рату а Србија постала једна од најзначајних земаља победница, изборивши могућност да се са војском, Врховном командом, краљем, престолонаследником, државним апаратом и избеглицама, расутим по бројним земљама Европе, Африке, Азије и Америке, врати у проширене границе своје домовине.

 

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе

Овом интерактивном поставком желимо да на савремен начин привучемо пажњу посетилаца Крфа, свих генерација, и покажемо колики је значај за историју српског нарoда имао Крф у Великом рату.

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе

Реконструкцију објекта је обавио Републички завод за заштиту споменика, док су сталну изложбену поставку реализовали у сарадњи Историјски музеј Србије и Народна библиотека Србије, док је тиму Кодек института поверено креирање интерактивних експоната и дигиталних инсталација на изложби.

Аутори изложбе су Небојша Дамњановић (Историјски музеј Србије) и Немања М. Калезић (Народна библиотека Србије), док је дизајн поставке осмислио Растко Шурдић.

Историјски музеј Србије се захваљује свим установама и појединцима који су помогли у реализацији ове изложбе.

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе