СВАКОГ УТОРКА СЛОБОДАН УЛАЗ У КОНАК КНЕЗА МИЛОША

Конак кнеза Милоша у Топчидеру

Булевар Патријарха Павла 2

Конак кнеза Милоша у Топчидеру

Посетиоци имају прилике да сваког уторка у месецу бесплатно посете актуелне изложбе у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру.

Детаљ са сталне поставке „Живот у Србији у 19. веку“

Детаљ са сталне поставке „Милош Обреновић – династија, историја, мит“

У Конаку кнеза Милоша посетиоци имају прилику да виде сталну поставку Историјског музеја Србије под називом „Милош Обреновић– династија, историја, мит“, посвећену творцу модерне српске државе кнезу Милошу, његовим заслугама за ослобођење од османске власти, као и значају који су његови наследници из династије Обреновић имали у српској историји 19. века.

У оквиру сталне поставке постављене су и амбијентално-излагачке целине, које прате развој српског деветнеастовековног друштва кроз аспекте приватног и свакодневног, грађанског и сеоског живота. Политичка борба за независност државе и њено друштвено, политичко и економско уређење омогућили су убрзани процес модернизације и оних аспеката друштвеног живота који се исполјавају кроз развој стилова облачења, уређења дома, употребу приватног и јавног простора и стицање нових друштвених навика.
Аутори сталне поставке су музејски саветник Небојша Дамњановић, кустоси Борислав Корица и ма Драгана Спасојевић и виши кустоси мр Катарина Митровић и Владимир Мереник.

Детаљ са изложбе „Ево мене, ето вас... Сећање кнеза Милоша”

Детаљ са изложбе „Панк портрети династије Обреновић“

Поред сталне поставке у Конаку кнеза Милоша у централном делу приземља може се погледати изложба „Ево мене, ето вас... Сећање кнеза Милоша”. Изложба је конципирана у форми стрипа, а у комбинацији са оригиналним предметима из тог доба. Ова ликовно–наративна форма наставља свој живот изван новина, магазина, албума... у галеријиском простору, где кнез Милош својим сећањима води посетиоце кроз период пред Други српски устанак, сам устанак и дан читања Хатишерифа.
Аутори изложбе су кустоси Борислав Корица, Владимир Мереник, Бошко Љубојевић и Изабела Мартинов– Томовић, док је цртач стрипа Горан Ђукић Горски.

Неизоставна је и изложба „Панк портрети династије Обреновић“, аутора проф др Александра Младеновића.
Публици је представљено двадесет пет радова, портрета породице Обреновић у којима портретна уметност и панк естетика егзистирају истовремено. Настали у последњих десетак година стваралаштва аутора, радови су приказани као савремено тумачење историјских представа владара и њихових породица.