ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ГАСПАРА ВАН ВИТЕЛА

Трг Николе Пашића

Изложба слика Гаспара ван Витела (Gaspar van Wittel) из уметничке колекције Интеза Санпаоло, међународне банкарске групације у оквиру које послује Банка Интеза, свечано је отворена синоћ у Историјском музеју Србије. Овај ексклузивни културни догађај организован је на иницијативу председника Управног одбора Интеза Санпаоло Ђан Марија Грос Пјетра (Gian Maria Gros-Pietro) који се налази у посети Београду.

„Веома сам поносан што у Историјски музеј Србије доносим ова два уметничка дела која припадају колекцији Интеза Санпаоло у Палати Зевалос Стиљано у Напуљу (Palazzo Zevallos Stigliano). Интеза Санпаоло послује у земљама које имају богату културу и наслеђе, и верује да су активности у области културе начин да се повежу заједнице. Улагање у културу подстиче друштвени напредак и пружа подршку привредном расту“, изјавио је Ђан Марија Грос Пјетро, председник Управног одбора Интеса Санпаоло.

Изложбу чине Ван Вителова уља на платну са почетка 18. века, Поглед на Рим са Трга Пјаца Навона (Veduta di Roma con piazza Navona) и Поглед на Рим са Трга Пјаца дел пополо (Veduta di Roma con piazza del Popolo). Обе слике су типични представници ведута жанра пејзажног сликарства чији је један од главних зачетника био управо Ван Вител а чувају се у Галерији Палате Зевалос Стиљано.

„Изузетно смо поносни што смо као део банкарске групације Интеза Санпаоло у прилици да поштоваоцима уметности у нашој земљи приближимо део културне ризнице Италије и уметничке колекције наше матичне Групе. Банка Интеза је на тржишту препозната као водећа пословна банка у Србији, а у друштвеном контексту као финансијска институција која своју посвећеност заједници исказује пре свега кроз улагање у развој уметности и културе и заштиту културно-историјске баштине, на шта нас упућује интернационално искуство наше матичне Групе и корени које вучемо из Италије“, изјавила је Драгиња Ђурић, председник Извршног одбора Банка Интеза.

Сви љубитељи уметности могу погледати изложбу у просторијама Историјског музеја Србије до 29. октобра 2017. године.

„Захваљујем банкарској групацији Интеза Санпаоло што је препознала Историјски музеј Србије као значајну установу културе у којој треба да буду изложена два уметничка дела из њене јединствене колекције“, изјавила је др Душица Бојић, директор Историјског музеја Србије.

Колекција Интеза Санпаоло броји око 20.000 уметничких дела, а значајан део збирке трајно је изложен у галеријама које образују мрежу музеја под називом Галерије Италије (Gallerie d’Italia). Галерија Пјаца Скала (Gallerie di Piazza Scala) у Милану садржи колекцију радова италијанске уметности 19. и 20. века, у Галерији Палате Леони Монтанари (Gallerie di Palazzo Leoni Montanari) у Вићенци налази се колекција руских икона, платна венецијанских уметника 18. века, као и керамика из Атике и Велике Грчке, док је у Галерији Палате Зевалос Стиљано у Напуљу изложена Каравађова слика Мучеништво Свете Урсуле, као и радови јужноиталијанске уметности од 17. до 20. века.

Циљ иницијативе Галерије Италије је да афирмише уметничку ризницу Интеза Санпаоло кроз изложбе, концерте, радионице, семинаре, као и едукативне програме. Ова иницијатива представља важан део пројекта Култура (Progetto Cultura), вишегодишњег плана активности Групе у погледу промоције уметности и културе. У склопу пројекта Култура Интеза Санпаоло спроводи и иницијативу заштите наслеђа Италије под називом Restituzioni у оквиру које је до сада рестаурирано више од хиљаду уметничких дела. Културна размена је важан аспект укупне сарадње Србије и Италије и традиционално снажних односа између две земље који доприносе развоју обе привреде. Италија је водећи спољнотрговински партнер Србије и највећи инвеститор у Србију, а Банка Интеза највећа италијанска инвестиција у локално тржиште којом је Интеза Санпаоло демонстрирала дугорочну посвећеност Србији и стратешку опредељеност да у њој развија своје пословање.