OТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СРБИЈА И ГРЧКА – 150 ГОДИНА БОРБЕ ЗА ЕВРОПСКИ БАЛКАН”

Музеј македонске борбе у Солуну

У четвртак, 14. септембра 2017. године у Музеју македонске борбе у Солуну свечано je отворена изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан”.
На отварању су се присутнима обратиле директорка Историјског музеја Србије др Душица Бојић и директорка института при Музеју македонске борбе др Ставрула Маврогени. Аутори поставке, коју је иницирао амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић, су музејски саветници др Душица Бојић и Небојша Дамњановић, док је дизајн поставке осмислио Растко Шурдић.

Изложба се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања, а у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије.

Изложба је инспирисана значајном годишњицом – 150 година од потписивања првог уговора између Србије и Грчке 1867. године од стране кнеза Михаила Обреновића и грчког краља Ђорђа I Гликсбурга, који је представљао темељ за будућу сарадњу два народа, али и основ за коначно ослобођење од вишевековне османске владавине.
Изложба настоји да кроз архивску грађу, бројне фотографије и портрете знаменитих личности, које су изузетно допринеле учвршћивању пријатељства и сарадње два народа, што потпуније прикаже историју односа Србије и Грчке у претходна два века, од периода борбе за ослобођење од Османског царства до данашњих дана.
Поред наведених материјала, посетиоци ће по први пут у целости имати прилике да виде документарни филм „Пожар у Солуну” из 1917 године, део фундуса Југословенске кинотеке, који је забележила оком камере српска војска тада смештена у Солуну.

Након презентације у Музеју македонске борбе у Солуну, изложба ће средином октобра ове године бити постављена у једном од најрепрезентативнијих објеката у грчкој престоници Атини, згради Мегаро Музикис. Изложбу у Атини ће отворити амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић заједно са директорком Историјског музеја Србије др Душицом Бојић. После тога ће бити постављена као стална поставка у згради Амбасаде Републике Србије у Атини.