МУЗЕЈСКИ ТЕАТАР У КОНАКУ КНЕЗА МИЛОША У ТОПЧИДЕРУ

Историјски музеј Србије

Булевар Патријарха Павла 2, Топчидер

Историјски музеј Србије са извођењем представа у аутентичном амбијенту Конака кнеза Милоша у Топчидеру тежи ка промоцији идеје музејског театра, афирмације традиције, културе и језика, као и неговања вредности српске историје и опште културе.

Музичко-сценски игроказ ,,Што се боре мисли моје" на репертоару је 22. априла, 7. и 27. маја са почетком у 17 часова.
Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић" на репертоару је 23. априла и 28. маја са почетком у 17 часова.

Цена карте је 350 РСД.
Због ограниченог броја места, потребно је резервисати на телефон: 011/2660-422.

Игроказ „Што се боре мисли моје" ауторке Злате Типолд је једночинка у трајању од сат времена која описује један сегмент живота кнеза Михаила Обреновића и његове супруге кнегиње Јулије Хуњади Обреновић – припрему Јулијиног рођендана на њиховом имању „Иванка" (у данашњој Словачкој).
У прекрасном амбијенту летњиковца „Иванка", у атмосфери припреме рођенданског славља и очекивања гостију, кнез Михаило и кнегиња Јулија нам причају своју причу, откривају неке тајне, стрепње, али и лепе тренутке из живота.
У раскошним костимима тадашње монденске Европе и уз пратњу дивне музике Франца Листа и Корнелија Станковића, главни јунаци представе ће вас упознати са многим знаменитим личностима епохе, дочарати историјске прилике кроз интересантне анегдоте и подсетити дивних, готово заборављених песама међу којима је и „Што се боре мисли моје", коју је написао кнез Михаило Обреновић.
Драмски приказ је у извођењу глумаца Драгане Обрадовић и Небојше Ђорђевића, а реализује се у сарадњи са Културно-образовним центром „Радионица под отвореним небом".

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић", у трајању од 40 минута, представља кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Текст је написао Милован Витезовић, а лик Јанка Катића тумачи глумац Александар Дунић у костиму српских војвода, који је израдио костимограф Борис Чакширан.
Јанко Катић, образован човек за оно доба, познавалац турског и немачког језика, био је званични преводилац вожда Карађорђа и један од његових највернијих сарадника и следбеника – све до преране погибије уочи Боја на Мишару 1806. године.
Представа ће подсетити гледаоце на славне јунаке наше прошлости када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.
Монодрама се успешно изводи већ две године и играна је у образовним установама и домовима културе у Београду и широм Србије, као и у иностранству.
Глумац Александар Дунић је познат публици по бројним улогама у матичном Позоришту на Теразијама („Алан Форд", „Бриљантин", „Јубилеј", „Цигани лете у небо", „Гоље", итд.), као и у популарним ТВ серијама („Срећни људи", „Породично благо", „Стижу долари", „Бела лађа" итд).