Изложбе

СВЕТИ САВА СРПСКИ

Народни музеј у Чачку

Након успешне премијере у Београду и гостовања у Краљеву и посетиоци Народног музеја у Чачку ће бити у прилици да виде гостујућу изложбу Историјског музеја Србије „Свети Сава Српски“.


СВЕТИ САВА СРПСКИ

Народни музеј у Краљеву

26. јануар - 28. фебруар 2017.

У Народном музеју у Краљеву, у четвртак 26. јануара, свечано је отварена гостујућа изложба Историјског музеја Србије „Свети Сава Српски“.


ПАНК ПОРТРЕТИ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ

Конак кнеза Михаила, Народни музеј у Крагујевцу

17. јануар - 18. фебруар 2017.

Након успешне презентације у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру, изложбу „Панк портрети династије Обреновић” ће имати прилике да посети и публика у Крагујевцу.


СВЕТИ САВА СРПСКИ

Трг Николе Пашића

05. јул - 28. новембар 2016.

Мултимедијална изложба „Свети Сава Српски” настоји да, кроз архивску грађу, копије фресака и икона и фотографије личних предмета и реликвија Светог Саве, што потпуније приближи јавности његов световни и духовни пут, као и величину и значај његове личности за српску државу и Српску православну цркву, али и целокупну српску историју и културу.


ПАНК ПОРТРЕТИ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ

Историјски музеј Србије, Конак кнеза Милоша

13. мај 2016. - 31. децембар 2016.

13. маја 2016. године, у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру у оквиру манифестације „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10”, свечано je отворена изложба „Панк портрети династије Обреновић“.


И ПРЕ И ПОСЛЕ И САДА

Историјски музеј Србије, Трг Николе Пашића 11

28. март 2016. - 10. мај 2016.

Mултимедијалнa изложбa свечано отворена 28. марта 2016. године у Историјском музеју Србије.


ПУПИН – ОД ФИЗИЧКЕ КА ДУХОВНОЈ РЕАЛНОСТИ

Историјски музеј Србије, Трг Николе Пашића 11

24. септембар 2015. - 01. децембар 2016.

Велика интерактивна изложба посвећена Михајлу Идворском Пупину, која обухвата до сада најобимнији пресек његовог живота и дела, отворена је за јавност у Историјском музеју Србије.


ЗАОСТАВШТИНА ОЉЕ ИВАЊИЦКИ

Трг Николе Пашића 11

26. март - новембар 2017.

Изложба „Заоставштина Оље Ивањицки” кроз премијерно приказивање заоставштине чувене уметнице настоји да подсети јавност на питање трајног решења за смештај и презентацију њене заоставштине, која је након Ољине смрти 2009. године додељена на привремено чување Историјском музеју Србије. Поставка представља до сада најобимнији пресек Ољиног разноврсног уметничког стваралаштва на пољу сликарства, вајарства, модног дизајна, архитектуре и поезије.


ПЕЧАТЊАЦИ И ПЕЧАТИ ИЗ ЗБИРКЕ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ

Конак кнеза Милоша у Топчидеру

10. март - мај 2017.

Изложба „Печатњаци и печати из збирке Историјског музеја Србије” је плод вишегодишњег истраживачког рада аутора и настоји да што потпуније приближи јавности најрепрезентативније примерке Збирке печата у Историјском музеју Србије, важне за изучавање различитих сегмената историје Срба и других народа који су живели и живе на Балкану.


СРБИЈА 1915-1916 И ФРАНЦУСКО-СРПСКА БОЛНИЦА У СЕДЕСУ, СОЛУН

Трг Николе Пашића 11

23. децембар 2016 - 28. новембар 2017.

Мултимедијална интерактивна изложба „Србија 1915–1916” настоји да, кроз до сада неизлагану архивску грађу, артефакте и фотографије што потпуније прикаже страдање и значај овог периода српске историје.


СТАЛНА ПОСТАВКА У КОНАКУ КНЕЗА МИЛОША

Историјски музеј Србије, Конак кнеза Милоша у Топчидеру

Стална поставка Конака кнеза Милоша обухваћена изложбама под називом „Живот у Србији у 19. веку“ и „Милош Обреновић– династија, историја, мит“.


ЕВО МЕНЕ, ЕТО ВАС… СЕЋАЊЕ КНЕЗА МИЛОША

Историјски музеј Србије, Конак кнеза Милоша у Топчидеру

23. април 2015.

У четвртак, 23. априла 2015. године у Конаку кнеза Милоша главни и одговорни уредник часописа Политикин забавник Зеферино Граси, директор Историјског музеја Србије др Душица Бојић и фалеристичар Љубомир С. Стевовић свечано су отворили изложбу: „Ево мене, ето вас... Сећање кнеза Милоша”.