КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА 1917–1918

Изложба „Крај Великог рата 1917–1918” је део Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, чему је Историјски музеј Србије посветио велику пажњу и у претходним годинама, организујући запажене изложбе у земљи и иностранству („Србија 1914”, „Женско лице Великог рата”, „Милунка Савић – хероина Великог рата”, „Србија 1915–16”, „Срби у северној Африци (1915–1919)” и нова стална поставка у Српској кући на Крфу).

Изложба је савремени музејски пројекат који настоји да аутентичним материјалима, упечатљивом сценографијом, звучним и светлосним ефектима и употребом технологија проширене и виртуелне стварности, што потпуније и веродостојније приближи догађаје из последњих ратних година када је српска војска, након великих страдања и опоравка у савезничким земљама, започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину.

Поред документарних филмова, личних предмета, оружја, одликовања и бројних до сада неизлаганих фотографија, на изложби ће бити приказане и уметничке слике, скулптуре и плакати, који су обележили и овековечили овај славни период српске прошлости.

У посебној галерији Музеја биће презентоване две тематске екстензије изложбе: „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело” и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије”.

У првом делу биће приказани живот и дело, широј јавности недовољно познатог, првог секретара Канцеларије краљевских ордена, формиране 1917. године на Крфу за потребе награђивања заслужних учесника рата, који су дали животе за ослобођење отаџбине.

У другом делу биће изложено готово целокупно знамење из збирке Музеја, које се односи на Велики рат. Тако ће посетиоци моћи да виде знамења предратне Краљевине Србије, Краљевине СХС, као и савезничких и непријатељских земаља.